Testade du keto som kvinna och tappade din mens?

Testade du keto som kvinna och tappade din mens?

Du är inte ensam. Jag var också en av dem. Jag gjorde en livsstilsförändring under sommaren 2019. Jag gick på en lågkolhydratdiet, och jag menar låg, jag siktade på under 20 gram kolhydrater per dag. Detta är också vad som kallas keto. Det hade stora effekter på min insulinresistens, och jag gick ner i vikt som en smäck. Jag lade även till fasta och styrketräning. Men efter fyra månader tappade jag min mens. Jag var väldigt förvirrad.

Lågkolhydratinformation representerade av män

Problemet är, insåg jag, att all information, källor på nätet, som jag hade kommit över var enbart från män. Ingenstans hörde jag om några biverkningar eller negativa effekter av lågkolhydratkost. Inte förrän jag äntligen hittade en kvinnlig läkare som heter Dr Mindy Pelz och hennes YouTube kanal. Hon gav mig insikter om kvinnokroppen och våra hormoner, och hon lärde mig hur jag kan variera min livsstil runt min cykel.

Hormonell hierarki

Mindy pratar mycket om hormonhierarkin där hon satte oxytocin överst som topphormon. Jag har dock inte hittat kopplingen till oxytocin och mat. Men oxytocin och stress har nog ett samband och lågkolhydrat, fasta och träning är också stressorer. Och för mycket stress sänker oxytocinet.

Uppdatering: Dr Mindy sa precis i den här videon att den kvinnliga kroppen behöver glukos för att producera progesteron. Så då har vi svaret och korrelationen till mat. Det som hände mig var att jag tappade progesteron och det satte mina hormoner ur balans och jag tappade mensen. Det är därför keto är något vi bör variera som kvinnor (och förmodligen också som män men inte på samma sätt).

Serotonin and food

Men det finns ett samband mellan signalsubstansen serotonin och mat. Serotonin och även GABA är oerhört viktigt för oss kvinnor. Om vi tömmer dessa kommer våra hormoner att bli obalanserade. Serotonin tillverkas av den essentiella aminosyran tryptofan. Denna aminosyra måste komma in i din kropp genom din kost och finns vanligtvis i livsmedel som nötter, ost, tonfisk och kyckling.
Genom att äta hälsosamma kolhydrater höjer du insulin som gör att tryptofan kan komma in i hjärnan och öka serotoninproduktionen. Det mesta av serotonin görs i hjärnan, men vi har en förmåga att lagra serotonin i tarmen. (Här är det mycket viktigt att ha en frisk tarm). Detta hjälper oss också att sova bättre eftersom serotonin är en förutsättning för melatonin.

So essentially, eating healthy carbs will make sure that you do not tank your progesterone since this reduces stress. This is very important during the luteal phase because this is when progesterone is present in the female body. Progesterone is extremely sensitive to stress and also needs glucose to be produced.

Hälsosamma kolhydrater = naturens kolhydrater

As for me my period came back once I introduced healthy carbs back into my life again. I almost exclusively opt for eating whole foods so for example white rice, honey, citrus fruits, tropical fruits, potatoes, sweet potatoes, berries, and also unsweetened sourdough bread that gives me b-vitamins as well as carbs.

Vad är tryptofan?

Jo tryptofan är en aminosyra, men den är lite speciell jämfört med andra aminosyror. Det beror på att för att kunna ta sig runt i blodomloppet och ta sig in i blodhjärnbarriären behöver den en bärare som kallas albumin. Dessutom kan tryptofan inte ta sig in i musklernas celler, den cirkulerar bara runt i blodbanan och väntar på att komma in i hjärnan. Det är här du behöver insulin, och det har två syften:

  • Insulin ökar mängden tryptofan som binder till dess bärare albumin.
  • Insulin öppnar upp dörren till muskelcellerna för alla andra aminosyror vilket minskar konkurrensen för tryptofan som då lättare kan ta sig in i hjärnan.

På så sätt får den kvinnliga hjärnan tillgång till det livsviktiga serotoninet för hormonbalansen och längre fram även melatonin för optimal sömn. Så för att optimera denna process är det bra att välja en proteinkälla som har mycket tryptofan tillsammans med några hälsosamma kolhydrater. Ett exempel kan vara ekologiskt kycklingbröst med vitt ris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *