Mina tankar kring fasta

Idag vill jag dela med mig av mitt tankesätt kring fasta. fastingDet finns många läkningsmekanismer som aktiveras när kroppen får vila från att smälta mat. Men du öppnar också upp dörren till dina fettdepåer.

Allt handlar om balans

Våra kroppar är byggda för att festa och fasta, den behöver ha en balans mellan att äta och inte äta. Om en sida får för mycket uppmärksamhet, antingen festen eller fastan, är det inte bra för oss. Allt handlar om balans. På jägar- och samlartiden hade denna mekanism ett syfte att se till att vi kunde överleva några dagar utan mat.

Att inte kunna få tag i mat är idag, för de flesta av oss, inget problem längre. Men det vi tenderar att glömma är att våra kroppar fungerar på samma sätt som då. Och om vi inte lever enligt de premisserna kommer det att börja gå fel med vår ämnesomsättning.

Att lagra fett har fått en annan betydelse

Istället för att den extra fettlagringen finns där för att vi ska kunna hålla oss vid liv. Så är nu övervikten ett tecken på en överbelastning av energi – en energitoxicitet. Förmågan att lagra fett har fått en annan betydelse i vårat samhälle. Det är nu våra kroppars sätt att motverka sjukdomar genom att lagra all denna överskottsenergi som den utsätts för. Om vi inte hade denna förmåga skulle vårt blodsocker skjuta i höjden och vi skulle bli allvarligt sjuka. Det beror på att högt blodsocker skadar kärlen som levererar blod till vitala organ, vilket ökar risken för hjärtsjukdomar och stroke, njursjukdomar, synproblem och nervproblem. Tyvärr varar detta inte för alltid dock. Efter 10, 15, 20 år kommer dessa problem så småningom att dyka upp ändå, eftersom kroppen inte kan hålla på med detta och "rädda oss" från denna livsstil för alltid.

Metabolisk flexibilitet

Balansekvationen gäller också den metabolic flexibilitydin kropp ska klara av både socker och fett. Om du ständigt ger din kropp socker, då "glömmer" den hur man använder fett som bränsle och om du bara matar dig själv med fett kommer dina mitokondrier så småningom faktiskt att börja vägra glukosen. Det beror på att de har lärt sig att glukosen ska skonas för de organ som inte kan överleva utan glukos, vilket är hjärnan till exempel.

Båda dessa fenomen är reversibla men genom att lägga till fett/socker tillbaka till din kost igen på ett kontrollerat sätt. Din kropp kommer ihåg hur detta görs på ett bra sätt igen om du ger det lite tid.

Låt oss prata hormoner en stund

Jag inledde det här inlägget med att fastan öppnar upp dörren till dina fettdepåer. Hur kommer det sig? Jo det beror på att när du fastar så äter du inte. När du inte äter höjer du inte ditt blodsocker. Detta gör i sin tur att insulinet sjunker. Insulin är det fettlagrande hormonet. Om insulinet är förhöjt – kommer du inte att kunna bränna fett.

Förståelsen av hormoner är basen i mitt tankesätt kring fasta

Mitt energibehov är runt 1800 kalorier. Om jag hoppar över frukost som är ungefär 500 – 700 kalorier av mitt totala kaloriintag och fastar istället, har min kropp fortfarande ett behov av de 500 – 700 kalorierna. Men eftersom jag fastar och låter insulinet sjunka, kommer min kropp att få i sig de kalorierna från sina egna fettdepåer istället. Så i huvudsak hoppar jag inte över en måltid, jag låter min kropp utnyttja sina egna fettdepåer och få kalorierna från dem istället för från mat. Och genom att träna min "fastemuskel" blir denna process lättare och lättare eftersom jag blir bättre på att växla mellan fett och socker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *