Såhär kan du hantera blodsockertoppar

Såhär kan du hantera blodsockertoppar

Idag vill jag prata om åtgärder du kan göra för att förbättra ditt blodsockersvar efter en måltid. Först och främst måste du ha lite utrustning till ditt förfogande. Du kan inte hantera det du inte kan mätaAtt lära sig hur din kropp reagerar på din livsstil är enligt mig en stor nyckel för en optimal långsiktig hälsa. Antingen köper du en enhet där du sticker dig i fingret vid vissa tidpunkter under dagen. Eller så testar du en CGM (kontinuerlig glukosmätare) och får konstant feedback i 14 dagar.

Andra faktorer som påverkar ditt blodsocker

Blodsockret påverkas av en mängd olika faktorer – här är några exempel:

  • Stress
  • Hur bra du sovit natten innan
  • Vad du åt innan din nuvarande måltid
  • Vad du åt dagen innan
  • Kvinnor har olika blodsockersvar beroende på deras hormonella cykel
  • Hur välvätskad du är
  • Hur gammal du är
  • Your gender
  • Din livsstil
  • Hur mycket muskelmassa du har
  • Hur lång tid du tar på dig att äta din måltid
  • Din tarmflora
  • Din metabola hälsa

Grymma tips

Här kommer grymma tips kring hur du kan minimera dina blodsockertoppar:

  1. Det allra första som jag vill ta upp som kommer att ha störst inverkan är rörelse/träning. Antingen tränar du innan du äter eller efteråt. Om du väljer att träna efteråt så rekommenderar jag att du tränar nära din måltid. Detta för att låta glukosen ha någonstans att ta vägen (in i dina muskelceller) istället för in i dina fettceller.
  2. Äppelcidervinäger (ACV). Det här är ett jättebra tips. ACV har förmåga att få dina muskler att absorbera glukos snabbare från ditt blodomlopp. Ta 1 – 2 matskedar ACV blandat med vatten 10 minuter innan du äter din måltid. Det kommer att förbättra ditt blodsockersvar. Dessutom, om du har ätit en massa kolhydrater och intar ACV efteråt (du har ett tidsfönster på ungefär två timmar) dämpar du också effekten av toppen.
  3. Om du vill äta kolhydrater se till att även inkludera någon typ av fiber och ät dessa först. Anledningen är att fibern täcker dina tarmar. Effekten blir att du tar upp mindre socker från kolhydraterna.
  4. Protein bromsar upptaget av kolhydrater och gör att man inte får så hög blodsockertopp av dem. Så kombinera din kolhydratmåltid med en proteinkälla så minimerar du påverkan på ditt blodsocker.
  5. Fett är också effektivt för att sakta ner matsmältningen och absorptionen av kolhydrater och därmed också dämpa ditt blodsocker.

Stapla

Så om du staplar alla dessa ovanpå varandra kommer du förmodligen inte att se en stor topp alls i ditt blodsocker när du lägger till några kolhydrater till din måltid. Så strukturerar jag mitt sätt att äta i stor utsträckning och jag tror att det har hjälpt mig oerhört mycket med att minska min insulinresistens! Speciellt eftersom jag ökade mitt proteinintag intag till ungefär 30% av mina totala kalorier.

Även kanel har visat sig ha positiva effekter på blodsockernivån. Anledningen är att de ökar mängden GLUT4-receptorer och därigenom gör det lättare för glukosen att ta sig in i muskelcellerna.

Vissa kosttillskott kan också hjälpa till att hålla ett mer stabilt blodsocker som magnesium, glycin och krom.

Tre negativa effekter av blodsockertoppar

Oxidativ stress

Om du äter för mycket socker, kommer du att överväldiga dina mitokondrier. Mitokondrierna är kraftpaketet i din kropp. Det är det som skapar energi. Och de gillar glukos till viss del. Men om de får för mycket så blir de stressade och börjar då skapa något som kallas fria radikaler (molekyleri kroppen. Fria radikaler leder till oxidativ stressJag brukar tänka på detta som att din kropp rostar på insidan. Detta leder till till exempel metabol dysfunktion, inflammation, åderförkalkning och hjärtsjukdomar. Så som du ser så är det en kedja av negativa reaktioner som händer i kroppen från glukostoppen som orsakar stor skada.

Glykering leder till för tidigt åldrande

När du får i dig för mycket socker påskyndar du även ditt åldrande. Varje glukostopp kan också generera något som kallas glykeringDetta händer när protein eller fett kombineras med socker i blodomloppet. Hög nivå av glykering kan också ge inflammation och oxidativ stress. Glykering är anledningen till att våra organ sviker och kan också vara en anledning till att vi får rynkor och dålig hy.

Insulinresistens

Varje gång du får en blodsockerhöjning skapas insulin av bukspottkörteln. Detta för att säkerställa att vi inte har för högt blodsocker som är giftigt för oss. Sockret lagras i din lever och muskler. Det är bra och helt normalt, men om det händer ofta kommer detta över tid att leda till insulinresistens och därigenom också alla negativa effekter av metabolt syndrom.

2 Kommentarer on “How to improve your blood sugar response

  1. Tessan. I actually have been diagnosed with type 2 diabetes so this post about blood sugar is very interesting for me. I already use a continuous blood sugar monitor so I am always paying attention to what is going on with my blood sugar levels.

    A lot of the things that you brought up I already do. The high protein low carb diet, but I didn’t know about the ACV. I will have to give that a try.

    I have been getting tons of exercises which is good and I walk for miles a day. So I am good there.

    Will

    1. Thank-you for sharing your story Will, if any of my hacks can assist you in your health journey I am happy 😀 If you try the ACV out then make sure to pay attention to your blood sugar levels so that they do not get too low.

      One can do a lot of good things for ones health via ones lifestyle 👍

      I hope that your changes with food and diet will give you great improvements and perhaps one day you have reverted this and become 100% metabolically healthy again 😊

      All the best, Tess

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *