Bästa sätten att stötta sköldkörteln

Bästa sätten att stötta sköldkörteln.

Vad är sköldkörteln?

Jo det är en körtel som sitter på din hals. För killar är den placerad precis under adamsäpplet. Den har två olika delar, en placerad till vänster och den andra till höger. Och en mittdel som förbinder de två delarna som kallas isthmus.

Sköldkörteln styr vår ämnesomsättning

Sköldkörteln styr ämnesomsättningen i kroppen. Det betyder hur bra vår hjärna fungerar, hur snabbt vårt hjärta slår, hur många kalorier vi förbränner, kroppstemperatur, hastigheten på vår tarmrörelse etc. Det fungerar som en gas i kroppen. Om det går för långsamt innebär det att du lider av förstoppning och vätskeansamling, hjärndimma och ibland är det svårt att sova trots att du känner dig trött. Vissa människor går också upp i vikt. Går det för fort så har du högre puls, hjärtat jobbar hårdare, du känner dig varm och svettas, du känner dig trött och lider av muskelsmärtor, du går ner i vikt trots att du äter hela tiden och du kan bli lös i magen.

Autoimmuna sjukdomar

Den vanligaste sjukdomen relaterad till sköldkörteln är något som kallas "Hashimoto's". Det som händer är att kroppen skapar antikroppar som kallas TPO som angriper ett av enzymerna i sköldkörteln. Detta förhindrar sköldkörteln att göra sitt jobb ordentligt. Det stör det sköldkörtelstimulerande hormonet så att inte tillräckligt med T4 skapas. (Det som också brukar hända är att körteln växer för att kompensera för att den inte klarar av det som den ska utföra i kroppen.) Detta är vad som kallas en autoimmun sjukdom. Kvinnor verkar också vara mer utsatta för att få denna sjukdom. Autoimmun innebär att kroppen vänder sig mot sig själv, den angriper sig själv. Vårt immunförsvar börjar producera antikroppar.

Ett annat exempel på en autoimmun sjukdom är typ 1-diabetes, inflammatorisk tarmsjukdom (IBS) och reumatism. Det finns för närvarande ungefär 150 autoimmuna sjukdomar i världen och antalet ökar. Förmodligen på grund av hur vi lever våra liv nu för tiden.

Kvinnor mer utsatta

Anledningen till att kvinnor är mer utsatta för att få dessa sjukdomar är sannolikt på grund av vår förmåga att bära ett foster utan att stöta bort det. Vårt immunförsvar är på grund av detta uppbyggt på ett annat sätt jämfört med män. Svängningarna av våra könshormoner som kvinnor kan störa sköldkörteln. Speciellt när vi går igenom stora hormonella förändringar som puberteten, efter graviditet och klimakteriet.

Hälsomarkörer kopplade till sköldkörteln

För att få en förståelse för hur din sköldkörtel mår finns det några hälsomarkörer som du kan kontrollera via ett enkelt blodprov.

TSH

TSH är en förkortning för tyreoideastimulerande hormon och produceras av hypofysen och stimulerar sköldkörteln att frigöra hormonerna tyroxin (T4) (har fyra jodmolekyler bundna till sig) och trijodtyronin (T3) (har tre jodmolekyler bundna till sig och produceras i levern). Dessa två är viktiga för att reglera ämnesomsättningen.

Fritt T3 och fritt T4

Fritt T3 är det aktiva hormonet och fritt T4 är lagringen men T4 reglerar även hur mycket aktivitet T3 ska ha i cellerna.

Östrogenets roll

En sak att också tänka på är att östrogen har en inverkan på T4. Östrogen spelar också en roll för hur mycket av T3-hormonet som ska transporteras runt i blodet. Så närhelst vi befinner oss i en fas i livet där östrogenet fluktuerar mycket – såsom perimenopause – kan detta också ha en effekt på sköldkörtelfunktionen.

Bästa sätten att stötta sköldkörteln

Så vad behöver sköldkörteln för att fungera optimalt? Det första är näring och särskilt jod (finns till exempel i tång, fisk, mejeriprodukter, ägg, nötlever och kyckling), selen (paranötter är en bra källa till selen) och zink (kan hittas till exempel i kött, skaldjur, baljväxter, frön, nötter, mejeriprodukter, ägg och fullkorn). Den behöver också en icke-essentiell aminosyra som kallas tyrosin. Tyrosin och jod behövs för att kroppen ska skapa tyroxin (T4). Livsmedel med hög tyrosinhalt är till exempel ost, sojabönor, nötkött, lamm, fläsk, fisk, kyckling, nötter, ägg, mejeriprodukter, bönor och fullkorn.

Som du kan se kommer du att täcka de viktigaste näringsämnena i samma typer av mat. Genom att fokusera på ekologiska oprocessade livsmedel kommer du mycket långt när det kommer till näringsämnen som våra kroppar behöver.

Förutom mat måste vi också hantera stressnivåer, få tillräckligt med sömn och hålla en god sömnhygien, fokusera på att ha en hälsosam tarm som kan absorbera alla näringsämnen som vi äter och träna regelbundet. Faktum är att vi blir bättre på att konvertera T4 till T3 när vi tränar 😀👍

Ytterligare läsning

För att läsa om min syn på stress ur ett kvinnligt perspektiv kan du gå hit..

För att läsa mer om hur jag äter och fastar runt min cykel för att inte lägga på mig för mycket stress kan du gå hit..

För att läsa om min syn på lever kan du gå hit..

För att läsa om hur du förbättrar blodsockertoppar kan du gå hit..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *